Holtmaros

Holtmaros a Maros folyó bal partján, 47.000 lakosú Szászrégentől (Reghin) 13 km-re, valamint a 300.000 lakosú Marosvásárhelytől (Tigru Mures) 50km-re a közút mellet fekszik.

A csodálatos Maros völgye felett 1370 m magas Istenszéke lapos tetejű csúcsa uralja a tájat.

Nevének változatai: Holtmorus (1319), Holtmaros (1503), Holth-Maros (1509), Holtmaros (1512) és azóta ma is. Román neve előbb Mureşmort, majd később Lunca Mureşului.

Birtokosai.: Dezsőfyek, Losonczi Bánffyak.

A falu templomában őrizték sok éven keresztül WASS Albert hamvait (mellszobra is megtalálható a templomban), amíg engedélyt kaptak a temetésére.

Holtmaroson 1996 óta minden évben megrendezik a gyöngykoszorú találkozót. Az egész hétvégés találkozón a magyar nyelvterületről érkező táncegyüttesek vesznek részt. 

Holtmarostól 3 km-re báró Kemény család Marosvécs-i kastélya a két világháború között a Helikon-i találkozok színhelye, ragadja meg figyelmünket. A várkertben báró Kemény János és felesége, valamint gróf Wass Albert síremlékei találhatók, és természetesem a Helikon-i asztal.

Holtmarosról nem messze található az Isten széke (románul Scaunul Domnului) egy 1381 méter magas hegycsúcs, amely a Kelemen-havasok délnyugati részén található. Andezitből épül fel, szelektív erózióval keletkezett (a körülötte levő puhább kőzeteket a víz elkoptatta). A környék a Kelemen-havasok vonulatának legnyugatabbra fekvő részének számít. Legkönnyebben Dédabisztra felől közelíthető meg, az út a csúcsig kb. 4 órát tart, a szintkülönbség 890 m. A csúcs Áprily Lajos Őszi muzsika című költeményében, valamint Wass Albert A funtineli boszorkány című regényében is szerepel.

"Ott áll Ott az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé."

                                 Wass Albert

                       " Funtinelli Boszorkány"